Surdejsbrød

Nærbillede af stort brød

Opskriften er beregnet til 6 portioner, tilberedningstid 120 min.

Ingredienser:

1500 g Mel af god kvalitet (kan være blanding med fint mel/groft mel i forhold 70:30)
1005 g Vand
300 g Biga surdej
30 g Salt

2 dl Vand
2 dl Økologisk hvedemel

Fremgangsmåde:

1. Hvis du ikke har en surdej, kan du starte en biga surdej op cirka 5 dage før. Find opskriften i bunden
2. Byg din dej op med 1005 g. vand 1500 g mel og surdej
3. Sæt den til at hvile i en time
4. Nu kan du ælte salt i
5. Stil igen dejen til side med låg eller klæde over, og sæt en timer på 15 minutter
6. Fold dejen til et brød. Sæt dejen til side i 3 timer
7. Fold dejen til et brød igen. Spænd dejen op ved at køre den forsigtigt tilbage imod bordpladen, og kom den i hævekurven.
8. Lad den hvile i hævekurven i ca 10 minutter. Kom derefter en stor plastikpose om, og sæt dejen i køleskabet til næste dag.
9. Start med at tænde din ovn på 250 grader varmluft med en stor gryde i. Forvarm ovnen i en time, så gryden bliver helt varm
10. Vend dejen ud på et stykke bagepapir, og fjern hævekurven, og drys med mel og snit brødet, hvis du vil det.
11. Tag den varme gryde ud af ovnen og kom brødet ned i gryden, læg låget på igen og bag brødet i 20 minutter med låget på.
12. Skru ovnen ned på 230 grader, tag låget af, og bag brødet yderligere 20 minutter
13.

Biga surdej:

1. Bland vand og økologisk hvedemel, og kom det i et rent glas, som er skoldet
2. Stil surdejen på køkkenbordet, og rør i den hver dag
3. På anden dagen kommer du et låg på efter omrøring
4. På tredje dagen kan du "fodre" den med en skefuld mel og en skefuld vand, så den får lidt mere at arbejde med
5. Efter fem dage er den klar til brug. Tag det, du skal bruge, og kom resten i køleskabet. Der kan den holde sig i ca 14 dage