Smag på
værdierne

I skal kunne smage vores værdier. Kvaliteten og fagligheden er i top – og bæredygtighed og dyrevelfærd spiller en stor rolle, når vores køkkenchefer udvikler nye, spændende retter til jer.

Filosofien er simpel: Maden skal ikke bare mætte – den skal gøre en forskel, der kan måles og mærkes.

”Vi handler så lokalt som muligt. Undgår dyretransport, når vi kan. Og minimerer anvendelsen af engangsemballage.”

- Søren Kanne, divisionsdirektør i Food by Coor

FNV.png

Verdensmål på tallerkenen

Invitér FN’s verdensmål med til bords, når I går til frokost, holder møder eller særlige arrangementer.

I FOOD by Coor arbejder vi strategisk med verdensmålene 3, 5, 8, 10, 12, 13, 14 og 17 i organisationen og i de enkelte kantiner. Vi har iværksat ambitiøse målsætninger inden for økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed. Det kan aflæses på den tredobbelte bundlinje. I nøgne tal. Vi mener det, vi siger.

Sådan gør vi

  1. Vi udnytter eget skærespild til fonde, supper, pickles og fermentering.
  2. Pynt er ikke overflødigt lir, men bidrager til smagen som en integreret del af retterne.
  3. Portionsanretning, hvor det giver mening – ansporer til mådehold.
  4. Tilbud om food saving treat boxes i 100 procent bionedbrydeligt materiale.
  5. Vi vejer, registrerer og evaluerer madspild dagligt.

Et fælles ansvar 

Arbejdet med verdensmålene gennemsyrer hele organisationen – lige fra ledelsen over køkkencheferne til kantinepersonalet.

I får adgang til en rentabel og bæredygtig frokostordning her og nu, fordi vi allerede har sat det lange lys på for jer. I et langsigtet perspektiv skruer vi på alle knapper. Lige fra indkøb, arbejdsgange, planlægning af menuer, til servering og afskaffelse af rester.

Vores køkkenchefer har dyb faglig indsigt og sammensætter måltider baseret på bæredygtighed og cirkularitet.

Målet er at skabe en rentabel forretning, der tager hensyn til fremtidens generationer.

Fra muld til mund 

Jeres frokost er ikke begrænset af form og udskæringer. Derfor serverer vi med glæde vinde og skæve grøntsager, der varierer i både størrelse og form. Råvarer, som naturen har skabt dem.

Vi arbejder ud fra filosofien om, at dyr og grøntsager fra naturens side ikke er ens og derfor heller ikke skal være ens. Alle råvarer, hele råvaren og alle rester skal bruges – og menuen skal afspejle årstiden. Der er noget helt særligt ved at spise et stykke økologisk dansk oksebov eller grøntsager, der kommer direkte fra marken uden at have været en tur rundt om jorden først.

I får en menu, der er sammensat af vores køkkenchefer, som sikrer masser af smag fra sæsonens friske danske råvarer som samtidig minimerer CO2-forbruget.

Små ændringer for jer. Stor forskel for klimaet.

Mindre madspild
- mere omtanke

Hvorfor lade god mad gå til spilde? Den skal da bruges til at gøre jeres frokost endnu mere varieret, velsmagende og lækker.

Med mange års kokkeerfaring har vi udviklet en manual for at minimere madspild og har allerede minimeret madspild i vores kantiner med 12 procent. Målet for 2020 er at nå de 20 procent, mens vi i 2025 forventer at reducere vores madspild med 50 procent.

Frokosten anrettes, så I tager det, I kan spise. Dermed kan vi sammen være med til at mindske mængden af madspild pr. kantine og gæst. Sammen med eSmiley har vi digitaliseret registreringen af madspild i vores kantiner. Og via skærme kan medarbejderne hver dag følge med i madspildsstatistikken og selv være med til at påvirke den, når de står ved buffeten.

Mindre madspild – mere omtanke.

Målet for 2025 er at mindske vores madspild med

50%

I ved, hvor kødet kommer fra

Når et dyr trives, vokser det bedre og er mere smagfuldt. Hos FOOD by Coor har vi derfor udarbejdet en ambitiøs kødstrategi, som altid sætter dyrenes levevilkår højt – hvor hele dyret anvendes. Dét kan I smage ved frokostbordet.

Blandt andet samarbejder vi med kødproducenten SMG ØKO, som har en ambition om, at intet dyr skal leve for at dø. Det er noget af det bedste oksekød, der kan opdrives på markedet, og stammer fra stude, som traditionelt skydes kort efter fødslen. Med SMG ØKO får de lov til at leve et naturligt liv på marken og bliver først slagtet på gården af landmanden, der har taget sig af dem, når tid er. Dét, synes vi, er ægte dyrevelfærd!

Find jeres kød på marken 

Jeres frokost bygger på grønt og kød fra dyr på danske marker.

Vores grise grynter ved Holstebro, og vores får græsser på Skovsgaard Gods på Langeland. De har skæve rygge og smager fantastisk. Alle vores kyllinger er opdrættet og slagtet i Danmark. Vi køber vores fisk direkte fra fiskeren, så vi er sikret frisk fisk fra Øresund – hver dag. Og al vores oksekød stammer fra stude, som græsser i det naturfredede område Nationalpark Vadehavet og bidrager til naturplejen i området.

Så I ved, og vi ved, hvor kødet og fisken kommer fra.

Spis efter årstiden

Råvarer, der er dyrket under de bedste vækstbetingelser og som høstes, når de smagsmæssigt topper, giver fuld knald på smagen.

Samtidig spiller naturens skiftende udbud af grøntsager og frugter en stor rolle, når vi udvikler ugens menu til jer. Cirkulær tankegang er bærende for vores indkøb og giver en naturlig varieret kostplanlægning. Det gør også prisen per måltid lavere. Simpelthen på grund af udbud og efterspørgsel: Jo flere af samme vare, desto lavere kilopris.

Ved at vælge lokale råvarer vælger vi også klimavenligheden til. Vi undgår opvarmning af drivhuse, unødvendig lang transport og et højt brændstofforbrug. Samtidig lægger vores køkkenchefer vægt på, at der altid skal være vegetarretter på menuen – selvfølgelig tilberedt af rigtige grøntsager og ikke af planteproteinprodukter.

Friske råvarer i sæson er godt for smagen. Godt for klimaet og miljøet. Og godt for økonomien.

Når råvarerne er lokale og i sæson, smager de bare bedre

Sprød skorpe og luftig krumme

Godt brød kræver kærlighed til bagværket og de helt rigtige råvarer. Vores brød er bagt på mel fra Mejnerts Mølle i Svebølle, som gennem en CO2-neutral og nænsom produktion sikrer den helt rigtige konsistens og kvalitet.

Mejnerts Mølle arbejder på at skabe et bæredygtigt kredsløb, hvor de giver lige så meget tilbage til naturen, som de tager. Samtidig formales melet på en stenkværn, hvor kornet kun er udsat for et minimum af varme. Denne metode giver det færdige mel en stærk og naturlig aroma fra marken.

Bedre brød skal I lede længe efter.

Økologi, hvor det giver mening 

Økologi er sund fornuft og stiller høje krav til opdræt, produktion og anvendelse af sprøjtemidler. Ved at anvende økologiske råvarer får I derfor en større smagsoplevelse og kan sætte jer til bords med god samvittighed.

Vi bruger økologiske råvarer, hvor det er muligt – og giver mening. Vi vil hellere anvende gode, lokale konventionelle råvarer, frem for at transportere økologiske råvarer fra New Zealand eller Spanien.

I flere af vores kantiner arbejder vi med en strategi om 50-70 procent økologiske råvarer, og arbejder løbende for at få mere økologi på menuen. 

Økologi med mening.

I flere af vores kantiner arbejder vi med en strategi om op til

70%

økologiske råvarer på menuen.