Lækre madopskrifter med forårets råvarer

Find inspiration i nogle af vores opskrifter med forårets råvarer nedenfor.

Grillede nye løg med Romanesco og ramsløg

Romanescosauce:

2 dl ekstrajomfru olivenolie

2 tykke skiver brød, brækket i mindre stykker

100 gr smuttede mandler, finthakkede

4 fed hvidløg, finthakkede

8 stk modne tomater

2 stk rød peberfrugt (grilles så skindet kan fjernes, derefter skal de grofthakkes)

1 tsk sød- eller røget paprika

2-3 spsk sherryvineddike eller rødvinseddike

Sådan gør du:

Forvarm ovnen til 175*C. Varm olivenolien op på en pande, og sauter brød og mandler heri, til det er lysebrunt. Tilsæt hvidløget og sauter for yderligere 1-2 minutter. Hæld det op i en foodprocessor/hurtighakker og tilsæt de resterende ingredienser. Blend til en ensartet konsistens er opnået. Læg et stykke bagepapir på en bageplade og spred saucen ud herpå. Bages i den forvarmede ovn i 10-15 min, eller indtil kanterne begynder at karamellisere. Romanescosaucen kan laves 1-2 dage i forvejen.

Forårsløg

16 stk forårsløg

4 spsk ekstra jomfru olivenolie

Lidt friskkværnet sort peber

Forårsløgene pensles med olien og krydres med friskkværnet sort peber. Grilles let på begge sider på en varm grill. 

Anret de grillede forårsløg sammen med friske ramsløgsblade (2-3 blade pr. person) og fordel Romanescosaucen herpå.

 

Bagte jordskokker med stenbiderrogn, artiskokcreme og dildolie

Bagte jordskokker

450 gr jordskokker, vaskede og skåret i "både" á ca. 2 cm

3 spsk koldpresset rapsolie

½ fed hvidløg

Salt og friskkværnet sort peber

Forvarm ovnen til 200*C. Bland jordskokkerne med olie, salt, peber og hvidløg i en stor skål, til det er godt blandet sammen. Fordel det på en bageplade med bagepapir og bag dem i den forvarmede ovn i ca. 15-18 minutter. De skal fortsat være al dente. 

Jordskokkecreme

250 gr jordskokker, vaskede og grofthakkede

1 dl økologisk piskefløde

Saft af en halv citron

Bring en gryde med vand i kog. Tilsæt citronsaft og kog jordskokkerne heri til de er møre. Tages op og drænes, hvorefter de skal blendes i en foodprocessor med fløden. Smag til med salt, friskkværnet peber og en anelse koldpresset rapsolie.

Dildolie

1 dl ekstra jomfruolivenolie

6 stilke dild

Lun olie op i en lille kasserolle, til den er ca. 40-50*C varm. Tag kasserollen fra varmen og tilsæt dild. Lad det trække i ca. 20 minutter. Herefter blendes det og sigtesgennem en fin sigte. 

Anretning

Beregn ca 100 gr. renset stenbiderogn pr. person. Jordskokkecremen anrettes på en tallerken. De ristede jordskokker lægges oven på cremen. Stenbiderrognen placeres ved jordskokkerne og til sidst fordeles ca. 1 tsk. dildolie på tallerkenen.

Ristet hjertesalat med mormordressing og Unika Havgus ost

Mormordressing

½ liter creme fraiche 38%

60 gr honning

2 spsk citronsaft

salt og friskkværnet peber

Pisk alle ingredienser godt sammen.

Hjertesalat

Beregn et helt hoved hjertesalat pr. person. Skyl og rens hjertesalaten, men lad det forblive helt. Halver salathovedt på langs. Rist de halve salathoveder på en varm pande med en anelse olie. De skal ristes indtil de har taget farve og er begyndt at karamellisere. Lad dem køle en anelse af, til de har stuetemperatur.

Anretning

Arranger de ristede, halverede hjertesalathoveder, og fordel dressing herpå. Drys med fintrevet Havgus ost (beregn ca. 100 gr. ost til 4 personer).