Lækre madopskrifter med sommerens råvarer

Find inspiration i nogle af vores opskrifter med sommerens råvarer nedenfor.

Hvide asparges med fjordrejer, brunet smør og syltet citron

12-16 stk hvide asparges afhængig af tykkelsen. De skal skrælles og det nederste stykke "knækkes" af.

300 gr pillede fjordrejer

Brunet smør

150 gr usaltet smør smeltes og bringes til kogepunktet i en lille gryde. Koges til der dannes en brun "skum" på toppen. Tages fra varmen, og nedkøles til stuetemperatur.

Syltet citron (bør laves et par dage i forvejen)

3 stk økologisk citroner

3 tsk salt

2 spsk citronsaft

1/4 tsk gurkemeje

200 gr flormelis

1 tsk chilipulver

Sådan gør du:

Dæk citroner med koldt vand i en gryde, og lad dem simre til skallen bliver blød. Tag citroner op af vandet og lad dem afkøle. Derefter skæres de i kvarte og lægges i en røreskål. Tilsæt salt, citronsaft og gurkemeje, og bland det godt sammen. Lad det trække i ca. 15 minutter. Tilsæt flormelis og chilipulver og bland det godt sammen. Hældes i et glas med låg.

Anretning

Læg de hvide asparges i en gryde med kogende vand og lidt salt. Lad dem simre til de al dente, tag dem op af vandet, og læg dem på et rent viskestykke. Varm en pande godt op og tilsæt halvdelen af det brunede smør. Fordel fjordrejerne på panden, og efter ca. 10 sekunder tilsættes 3-4 spsk af den syltede citron samt det resterende brunede smør. Anret de hvide asparges på tallerkener og fordel fjordrejer/syltet citron/brunet smør herpå. 

Citronfromage med marinerede jordbær og karamelliseret chokolade

Citronfromage

1 spsk gelatinepulver

3 spsk koldt vand

3 stk økologiske citroner - saften herfra

1 tsk revet skal af økologsik citron

3 stk økologiske æg (delt i blommer og hvider)

75 gr sukker

1 dl piskefløde

Sådan gør du:

Bland geletinepulver og koldt vand sammen i en lille skål. Pisk æggeblommer og sukker med en elpisker, til en lys og fast konsistens er opnået. Stiftpisk æggehviderne i en separat skål. Derefter letpiskes fløden, ligeledes en separat skål. Smelt den udblødte gelatine over vandbad og tilsæt citronsaft og fintrevet citronskal. Bland det med de piskede æggeblommer under fortsat omrøring/piskning. Vend forsigtigt de piske æggehvider og den letpiske fløde heri, og "fold" det til en ensartet og glat masse. Fordel massen i 4 portionsglas eller skåle. Stilles på køl i min. 3-4 timer, dækket med film.

Marinerede jordbær

ca. 20 stk jordbær (afhængigt af størrelsen)

1 stk vanillestang

50 gr sukker

10 blade citronverbena

Skyl jordbærrene og fjerne stilken. Flæk vanillestangen på langs og skrab vanillemarven ud. Bland vanillemarven med sukkeret i en stor skål, og tilsæt citronverbenaen. Vend jordbærrene heri, og lad dem marinere i min. 1 time på køl. Derefter fjernes citronverbenebladene. 

Karamelliseret chokolade

250 gr flødechokolade i god kvalitet

Chokoladen grofthakkes og fordeles på en bageplade med bagepapir. Bages i en forvarmet ovn ved 175*C i 10-15 minutter til det er karamelliseret. Afkøles til stuetemperatur og hakkes til en mellemfin crumble.

 

Grillet økologisk rib eye steak med Charmoula

4 stk rib eye steaks á 160 - 200 gr. pr. stk. (gerne dansk, økologisk oksekød)

Charmoula

6 gr kommenfrø

6 gr korianderfrø

200 gr finthakket frisk koriander

160 gr hakket bredbladet persille

30 gr finthakket mynte

3 fed hvidløg

5 gr røget paprika

2 gr knust rosenpeber

1 hel økologisk citron (skal og saft heraf)

1 dl olivenolie

Sådan gør du:

Blend alle ingredienserne sammen. Smør de 4 steaks godt ind i Charmoula og lad dem marinere i 20 min. Grilles 2-3 minutter på hver side (eller som du selv foretrækker dem), og lad kødet trække i tilsvarende tid før servering.